10  Βασικές Αρχές που θα Πρέπει να Λάβετε Υπόψιν σας Πριν Επιλέξετε Έναν Personal Trainer.

10  Βασικές Αρχές που θα Πρέπει να Λάβετε Υπόψιν σας Πριν Επιλέξετε Έναν Personal Trainer.

 

Καταρχάς συγχαρητήρια! Έχετε αποφασίσει να κάνετε ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης και της υγείας σας. Ένας καλός προσωπικός γυμναστής μπορεί να σας κινητοποιήσει θετικά και να σας φέρει προ των ευθυνών σας όσον αφορά το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα γυμναστικής. Επίσης θα σας βοηθήσει να εκμεταλλευτείτε σωστά τον χρόνο σας προκειμένου να δείτε σταθερά αποτελέσματα χωρίς τραυματισμούς.

Πως μπορείτε όμως να είστε σίγουροι ότι τα λεφτά σας θα πιάσουν τόπο και δεν θα καταλήξετε απογοητευμένος/η με την επιλογή σας; Το να εξετάσει κανείς τα σωστά κριτήρια πριν επιλέξει τον κατάλληλο γυμναστή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο αρκεί μόνο να αφιερώσει λίγο χρόνο πριν κάνει την επιλογή του. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αποφασίσετε να κάνετε personal training, σιγουρευτείτε πρώτα ότι έχετε ελέγξει τα παρακάτω κριτήρια.

 

Πτυχίο/Πιστοποιητικά.

O personal trainer θα πρέπει να κατέχει τα απαραίτητα διαπιστευτήρια ότι έχει τελειώσει κάποια σχολή φυσικής αγωγής και/ή έχει λάβει επίσημη πιστοποίηση από έναν αναγνωρισμένο φορέα. Στην Ελλάδα οι γυμναστές είναι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ (Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), και κατέχουν έγκυρα πιστοποιητικά από οργανισμούς διεθνούς κύρους όπως η American Council on Exercise (ACE), η National Academy of Sports Medicine (NASM ), η European Health & Fitness Association (EHFA), και πολλές άλλες ανάλογα με την εξειδίκευση που επιλέγει ο κάθε γυμναστής. Οι σχολές και τα πιστοποιητικά είναι στην ουσία μία αναγνώριση γνώσεων ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θεωρούνται απαραίτητες για την σωστή και ασφαλή εκγύμναση.

 

Εμπειρία.

Ένας personal trainer που έχει αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας λογικά θα έχει τεστάρει επαρκώς τις τεχνικές που ακολουθεί και θα τις έχει βελτιώσει κιόλας. Ωστόσο η εμπειρία συνοδεύεται συνήθως και με υψηλότερο κόστος, γι΄αυτό ο ασκούμενος θα πρέπει να σκεφτεί καλά αν θέλει να εμπιστευτεί έναν σχετικά vέο γυμναστή που μόλις αποφοίτησε από κάποια σχολή και θέλει να αποδείξει τις δυνατότητες του με χαμηλότερο κόστος ή να επιλέξει την πιο σίγουρη λύση ενός ανθρώπου με εμπειρία με το ανάλογο κόστος.

 

Προσωπικότητα.

Τί είναι αυτό που σας κινητοποιεί; Υπάρχουν ορισμένοι που βελτιώνονται με τα ενθαρρυντικά σχόλια και την θετική υποστήριξη, ενώ ορισμένοι θέλουν κάποιον πάνω από το κεφάλι τους να τους φωνάζει και να τους πιέζει προκειμένου να βγάλουν αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες έξτρα επαναλήψεις που κάνουν την διαφορά. Όπως και να έχει καλό είναι να κάνετε μία δοκιμαστική συνεδρία με τον γυμναστή για να πάρετε μία ιδέα για το προσωπικό του στυλ και να δείτε αν έχετε καλή χημεία. Στην ιστοσελίδα Fitnesshood μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλούς προσωπικούς γυμναστές και να κλείσετε ένα δοκιμαστικό ραντεβού. O κάθε γυμναστής έχει ξεχωριστή προσέγγιση και εμπειρία και μετά από μία μικρή αναζήτηση θα είναι εύκολο να βρείτε εκείνη ή εκείνον που σας ταιριάζει καλύτερα.

 

Φιλοσοφία.

Αυτό είναι ένα άλλο επίσης υποκειμενικό ζήτημα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και παίζει βασικό ρόλο στο αν θα ευχαριστηθείτε την γυμναστική ή όχι. Πώς ετοιμάζει ο γυμναστής το πρόγραμμα του και με βάση ποια κριτήρια; Είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής που γίνεται σε κλειστό χώρο γυμναστηρίου ή είναι ένα πρόγραμμα που εκτελείται σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους; Θα χρησιμοποιείτε μηχανήματα εκγύμνασης ή ελεύθερα βάρη. Ρωτήστε τον γυμναστή για την φιλοσοφία εκγύμνασης που ακολουθεί και κρίνετε εσείς οι ίδιοι αν αυτή είναι συμβατή με τις δικές σας ανάγκες.

 

Εξειδικεύσεις

Κάθε personal trainer ανάλογα με τους τομείς που εξειδικεύεται, μπορεί να σας προσφέρει και τα πλεονεκτήματα του αντίστοιχου τρόπου εκγύμνασης που πρεσβεύει. Όπως ένας γυμναστής της άρσης βαρών μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την μυϊκή σας δύναμη, έτσι και κάποιος γυμναστής που ασχολείται με αερόβια αθλήματα όπως το τρέξιμο θα σας βοηθήσει περισσότερο να βελτιώσετε την λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού σας συστήματος. Στην πλατφόρμα Fitnesshood μπορείτε εύκολα να διακρίνετε την εξειδίκευση του εκάστοτε γυμναστή έτσι ώστε να στοχεύσετε εύκολα την αναζήτηση σας στους γυμναστές που μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

 

Κόστος

Έτσι όπως η εμπειρία, η προσωπικότητα και η φιλοσοφία διαφέρουν αρκετά ανάμεσα στους γυμναστές έτσι διαφέρει και η τιμή που χρεώνουν ανά ώρα. Το κόστος εξαρτάται συνήθως από τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτει ο κάθε γυμναστής καθώς και από την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται. Είναι σημαντικό πριν ξεκινήσετε μαθήματα με κάποιον γυμναστή να σκεφτείτε καλά το budget που μπορείτε να διαθέσετε κάθε μήνα για την βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης. Τώρα αν έχετε βρει ένα γυμναστή που καλύπτει εξαιρετικά τις ανάγκες σας αλλά χρεώνει περισσότερα από όσα μπορείτε να διαθέσετε, μην απελπίζεστε. Αρκετοί γυμναστές προσφέρουν ομαδικά προγράμματα με μία μικρή επιπλέον επιβάρυνση ανά κάθε επιπλέον άτομο και έτσι μπορείτε να μοιραστείτε το κόστος με κάποιο φιλικό πρόσωπο ή συγγενή σας και να απολαύσετε όλα τα οφέλη ενός προσωπικού γυμναστή.

 

Διαθεσιμότητα

Επειδή είναι πολύ σημαντικό να κανονίζετε την γυμναστική σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι καλό να ρωτήσετε τον γυμναστή σας για τις ώρες που μπορεί να είναι διαθέσιμος. Πόσους ασκούμενους έχει στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα; Προτιμάει να κανονίζει συγκεκριμένες ώρες κάθε εβδομάδα ή σας δίνει την δυνατότητα για ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας; Πόσο νωρίτερα θα πρέπει να τον ενημερώσετε σε περίπτωση που θέλετε να ακυρώσετε μία συνεδρία;

 

Τοποθεσία

Συνήθως οι προσωπικοί γυμναστές είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε συγκεκριμένες περιοχές που βρίσκονται κοντά στην βάση τους. Επίσης αν οι γυμναστές διαθέτουν προσωπικό χώρο με εξαρτήματα γυμναστικής, και πρέπει να τους επισκέπτεστε εσείς τότε η μεγάλή απόσταση θα σας κουράσει και σε βάθος χρόνου θα σας αποτρέψει από το να συνεχίσετε την πρόοδο σας. Τα καλά νέα είναι ότι στην πλατφόρμα Fitnesshood μπορείτε βρείτε γυμναστές σε όλους του μεγάλους δήμους της Αττικής!

 

Φήμη

Όταν ένας ασκούμενος επιτυγχάνει τους στόχους του, αυτό είναι ίσως η καλύτερη ένδειξη ότι ο γυμναστής κάνει καλά την δουλειά του. Επομένως αν ακούσετε καλά λόγια για κάποιον γυμναστή από φίλους σας ή γνωστούς σας αυτό είναι μια πολύ καλή ένδειξη για την ποιότητα της δουλειάς του. Στην ιστοσελίδα Fitnesshood οι ασκούμενοι μπορούν να ανεβάσουν την κριτική τους και να μοιραστούν την εμπειρία τους προκειμένου να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους να σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον personal trainer με τον οποίο επιθυμούν να γυμναστούν. 

 

Ενστικτο

Όλα τα παραπάνω κριτήρια είναι πολύ σημαντικά για να διαλέξετε έναν καλό personal trainer, ωστόσο πάνω από όλα θα πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Διαλέξτε ένα γυμναστή που είναι γνώστης του αντικειμένου, διαθέτει καλή εμπειρία και σας εμπνέει εμπιστοσύνη. Διαφορετικά αν δεν αισθάνεστε άνετα τότε αυτό θα επηρεάσει αρνητικά όλη την διαδικασία εκγύμνασης.

 

Η ομάδα του Fitnesshood σας είναι κοντά σας σε καθημερινή βάση προκειμένου να σας λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχετε και να σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο personal trainer για τις ανάγκες σας.